Sunday, January 18, 2009

Majlis Akikah..Nur Nisa Umairah

arini ada kenduri kat umah pakcik n makcik kat sungai dua...kenduri doa selamat serta majlis akikah untuk cucu dia orang..tepat pukul 12.30 camtu aku serta family sampai kat rumah pakcik aku..kebetulan pula umah cousin (mama nisa) aku pun dekat ngan umah pakcik aku..dia orang anak serta mak jadi jiran lah..hehe
ni masa cousin aku kawin_7-Feb-2008...


ni lah Nur Nisa Umairah...dalam pangkuan mama dia (cousin aku Jamrah)


permata hati mama n abah...hari yang ke-45 (asyik tidur ja dari kami sampai kami nak balik)

masa we all sampai kat sana..makcik-2 aku yang lain sibuk memasak kat dapur tu..semalaman dia orang masak ngar depa cakaplah..yang dahsyatnya sampai x tidur tu..amboi semangat nak wat kenduri untuk cucu kesayangan lah tu..makanan semua siap terhidang kat luar umah..ala-2 buffet lah (ceduk sendiri nak tambah berapa kali pun boleh)..antara menu-2 ialah nasi tomato, ayam masak merah (agak-2 pedas tau), sayur campur goreng, dalca, daging lembu masak hitam, kurma daging kambing, serta pecal (timun n nenas campur sekali tu)...

ngar pakcik aku cakap after zohor baru wat kenduri doa selamat...x apa lah sementara tunggu tu layan hindustan movie dulu kat tv2..cerita apa ntah..hero dia salman khan n priyanka chopra...dalam masa tu ramai pula dah sampai..nak melawat orang baru lah katakan..

tepat pukul 2 petang camtu..orang-2 dari surau sampai..this time dia orang baca doa selamat kat umah cousin aku..aka mama n abah nisa...kat dapur still kecoh lagi sebab nasi x cukup..masak lagi siap 2 periuk tu..dah habis bacaan doa..orang-2 surau dijemput makan..

dalam pukul 3 camtu baru kita orang ni makan sebab ramai sangat...cam biasa kalu buffet sytle bapa aku akan duduk siap-2 kat meja..kenalah aku or mak aku ceduk kan untuk dia..x apa lah..makan ramai-2 memang syok...tapi ayam masak merah agak-2 pedas..aku makan sampai nitis air mata tau..(sebab x makan pedas tapi layan jugak lah)..dah habis makan then sembang-2 ngan cousin semua...

bila semua cousin dah berkumpul tu cam-2 kerenah serta cerita n gossip...soalan cepu emas sudah pasti ditanya...apalagi soalannya bila nak kawin n ada pula makcik aku siap cakap kawin lah cepat-2 jangan pula dia dah nak meninggal baru aku nak kawin...cemus betui...aku wat pekak telinga ja lah...

cam biasa kalau ada majlis family aku..minum petang memang satu kewajipan..apalagi menu nya..kuih lapis, karipap (dua-2 kuih ni mak aku wat)..n air teh (pakar nya ialah makcik aku rashidah memang cow kalu dia bancuh)...kuih karipap ni satu kemestian n kewajipan mesti kena ada...sebab semua nya gila karipap sorang-2 tu leh makan sampai 5 ke 6 biji tau...

dah hampir pukul 6 petang...dah agak letih sikit sebab tidur lewat n bangun awal..tolong mak aku wat karipap...bapa aku cakap jom kita balik...salam-2 cium-2 semua balik umah...ada gak gambar aku ambil nanti aku post ah x sempat nak upload dari camera....peace!!

1 comment:

nooRjan said...

eemm sedihnya..while uploading picture from cam to notebook...terdelete lah pula...eemm sedihnya kalu x banyak gmbr nisa kat sini..