Thursday, May 28, 2009

what....!!!! she's leaving...!!

friday: 29-May-2009 will be her last day in Moto after 27 years service....wah!!! lebih kurang umur ku lah ah...bagi tau sikit history pasal dia ni...hehe

she was 1st joined as an engineer and now she was manager tau...dia lah orang yang bagi keja kat ku untuk keja kat Moto...ku kat Moto pun dah almost 5 years.....since 2004 till now (2009)....hehe insyaallah mungkin selamanya kat sini lah kot...

dia x lah garang sangat friendly type gak...tapi kalu pasal keja mana² boss pun memang lah tegas pasal keja kan..kalu x habis semua pekerja bawah lemak berkrim kot...jadi malas nak wat keja....n dia ni jenis orang yang bukan mudah meyerah kalah..akan try cam² benda tau..even ku rasa kita pun xkan wat kot..rajin sangat ni...n seorang yang bercita² tinggi...hehe pendek kata memang best lah..to knew her as boss, friendz, colleague, n became her follower hehe..mana tau kot² lah leh jadi manager cam dia kan..insyaallah...

ni lah orang nya...nama dia Che Kaseh Jaafar...

ni pula kat cubicle dia...with batik uniform

masa we all tau cakap dia nak retire, agak terkejut n sedih...mana x nya rasa cam x puas kan jumpa orang cam ni...tapi nak wat camne it is time for her to concerntrate on her own life....wat activities yang dia suka...cam travelling kan...dia memang suka....hope to meet u again in our next steps n journey called life...where love, care n friendship never ends....hehe berjiwang karat pula ku ni....peace..!!!!!

Wednesday, May 27, 2009

Looking forward...

i'm looking forward n harap² dapat lah ku tengok semua movies² ni....tgk triller semua 3 movies ni cam best ja...tp dis weekend x leh...ada kenduri kawin nak p...eemmm..mayb after that lah kot kan...


p/s: pada sesiapa yang dah tengok tu..nanti cerita skt...k..

Tuesday, May 26, 2009

Tag n Award from Haslinda...

sekali lagi me d'tagged oleh MamaZhea aka Haslinda...but this time a bit differenet coz dapat tad sekali ngan award...bangga tu...

TQ MamaZhea coz selalu tag me...hehe appreciate it...!!!


Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie:

.off mate aka kawan b'fast n lunch...best ngan dia ni..kepala otak lebih kurang sama gak ngan ku..klu ym or im merepek ja keja km..hehe

.oldest 1 yrs dari ku..kira ku muda lagi lah...kuit kuit

.dah kawin n ada anak baru 1 org...nama husband dia en shukri n anak dia nama zhea

.dia ni jenis yang kuat shopping tau...n sanggup habiskan duit semata2 untuk anak dia...baiknya besar pahala n murah lagi rezeki tu...

.now dia ni mood nak pindah umah...hehe n dok cari site2 yang menarik untuk decorate umah dia tu...x apa nanti kita panggil ja eric leong mai...sure cantik umah tu...

Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yang seterusnya: (eeeerr banyak nya nak tau pasal diriku ni..)

.anak sulung untuk pasangan en abdul jabar n pn halimah...ku ada 2 lagi adik (sis n bro)

.suka layan tv (semua movie ku tgk x kisah bahasa apa pun...) sambil lepak dalam bilik ku serta tidur atas katil ku yg masam tu...hehe i like!!!

.kalu weekend ja..mood nak p mana2 mai....x brapa suka sangat dok umah...sb weekend tv x syok lah rancangan dia...kasi ku meluat ja

.nak cakap hobi masa tu..x lah rajin sangat tapi bila roh rajin tu mai...mula lah nak sibuk dalam dapur tu..cam2 nak masak..so far yang pandai masak pun spaghetti, pasta goreng, telur goreng, masak nasi n jerang air..wat kek boleh ja..sebab ku suka makan kek...masakan yang heavy2 tu blum try lagi (antaranya masak gulai or kari..mmg hancus kalu ku masak...)

.bkn moody type...x suka mood2 ni..wat semak otak n nampak tua ja..suka happy happy feet sb nak hidup ni kan sekali ja...so enjoy ja life tp jgnlah sampai lupa habis amal ibadah semua...selagi hidup wajib usaha serta keja keras untuk dpt apa kita nak dlm hidup...ni moody asyik marah orang apa yang dapat...dosa adalah

.paling x suka suruh basuh baju or kemas closet..eemmm i dun like sebab malas nak lipat...tp mesti iron baju even t-shirt walaupun nak kluar kejap..(miss perfect kot)...x suka kerdut2 ni...

.suka berangan2...seperti berada d'awangan...n selalu fikir cam2 ada yang -ve n +ve..n selalu rindu kat ornag2 yg pernah hadir dalam hidup ni...ceh wah...

.suka shopping sb release tense...bila dh shop sampai x ingat duni...tgh bulan kering kontang...time tu wat2 lah kais pagi mkn pagi...siap wat loan ngan mak...hehe

.keja kat Moto...dh 5 thn dah...cepatnya masa berlalu

.passionate about roses (sb cantik n wangi), baby (geram tgk rasa nk cubit ja), chocolate (time tension or nervous selalu ku layan), perfume (so far collection ku dr body shop), ice cream (satu2nya mknan yg ku suka sgt), toys (gemar sgt...x kisah lah teddy or toys biasa2..ku dh kumpul setakat ni 4 boxes kot..)

so tu lah fakta pasal diri ku ni...bkn terhangat d'pasaran tau tp terhangit adalah...hehe

Penerima award seterusnya dan describe ttg mereka:

.julyana :kwnku dari primary skool, secondary skool smp now...x pernah jemu kongsi masalah, tips or crita ngan ku...rindu gila kat dia ni...dok kat kl tu lama sgt..bila ntah nk blk sini

.faisal :kwnku yg selalu ku kacau bila time boring...nama panggilan manja yg ku berikn kat dia...tau apa...hihi kasih..kenai time study kat ict dolo2..

.adriana :kwn serta colleague kat Moto tp dia dh resign lama dh...dia dh kawin n ada baby boy yg sgt comez...

.hidayah :sis kpd faisal...dolo2 time selalu gayut ngan si kasih..hehe selalu smbg ngan dayah...dia ni baik n sempoi orgnya...

.ainul :mama to baby sofea..dulu keja kat Moto tp now kat freescale tp x pernah pun smbg in real life...dh cam cyber frendz pula...hehe

.n pada semua kawan2 yg sudi jenguk kat blog me..jawab lah yea...

Monday, May 25, 2009

best tau....i like!!!

mai nak cerita pasal movie syurga cinta...

last friday..after work, we all balik about 6pm camtu..angah n cik pah mai kat umah picked up me n sis...pukul 6.30 camtu lah..mulanya ingat nk naik atas tukar baju..tapi lift x ok pula...eemmm mmg angin ku..

journey terus heading to queensbay..tanpa jalan² kat tempat lain takut satgi x sempat pula kan...dah sampai kat queensbay...terus we all p makan dinner kat mc'd...habis diet ku..emm..pas makan jalan² kejap..tepat jam 9pm masuk dalam panggung lah...

jalan cerita movie ni memang best tau..pasal cinta, komedi, keagamaan serta sosial life yang over da limit...ku paling suka gelagat si kecil adik hadziq (tom tom bak)...dia ni cubit kang baru tau..pandai sangat...serta bijak tu...memang x rugi lah p tengok...

mai nak kongsi triller dia...



amacam best x triller dia...tu baru triller blum full movie...gelak besar time komedi....tapi bila time sedih..terasa ooo..hehehe kalu nak tau pasal full movie camna...apa lagi p lah tengok kat wayang....

nak baca sinopsis serta nak tengok da making...tengok lah kat sini....

http://www.budiey.com/sinopsis-poster-trailer-sneak-preview-dan-info-syurga-cinta/

layan lah....k...!!

Friday, May 22, 2009

x sabarnya....




x sabarnya nak p tgk movie ni....tiket we all dah beli td masa p queensbay masa lunch time....show pukul 9.10pm..

tahu x nak p ngan sapa..of course lah geng² lepak ku...

tengok the making dia aritu kat tv...memang gempak siot..!! tambah² ngan gelagat si adik hadziq tu...petah n cerdik dia tu...

nanti me story mory yea...camna cerita dia ni...




jualan murah...cepat²...!!!

pada peminat² product body shop...jangan ketinggalan..tau..

body shop queensbay mall wat sales up to 70%....hehe semua benda n product on sales....hehe sales ni setahun hanya sekali tau...kalu x dan this year...next year ada lagi..hehe n one more things sales ni till sunday tau...untuk semua body shop members....hehe

me dah p tadi masa lunch time...sesak gile like market...masing² sibuk...nasib we all selalu p outlet ni..promoter tu siap layan me n sis ja..hehe tp we all x purchase that time..suruh dia tolong simpan..sebab nak p satgi malam ngan cik pah...hehe banyak gak banyak we all grabbed...hehe

so jangan ketinggalan k.....p ja..

Thursday, May 21, 2009

3 things tag

From Mama Zhea aka Haslinda..

The Three Names I go by:
1. ijan (nama panggilan adik hafis n family)
2. kak jan (nama panggilan geng2 lepak)
3. achik (masa dok ict dolo2)

Three Jobs I have had in my life:
1.after grad..ngangur selama 1 thn then keja as sales assistant kat satu kedai juai supplement or vitamin....
2.pastu keja kat electrical contractor company...pernah gah p lawat site...sekolah baru siap kat pokok sena..hehe
3.keja kat exel (now dah jadi dhl) kat area technoplex tu..jadi technician kat sana..keja 3 bulan pastu...jeng jeng2...masuk Moto...smp now..insyaallah..

Three Places I have lived:
1.taiping..perak (tempat ku d'lahirkan..tapi besar kat penang..)
2.jalan selama..(ni area jelutong...dok kat sini dari kecil sampai std 1..pastu pindah)
3.ha ni umah ku lah...kat bukit jambul...dari umur 8 smp now...)

Three TV Shows that I watch:
1. CSI..fav ku dari dulu sampai now..semua csi ku layan..
2. amazing race...fav ku gak...tp dh habis lah..kena tunggu next session..
3. desperate housewives...

People that e-mail me regularly:
1. colleagues
2. submitter
3. boss

Three of my favourite foods:
1.nasi ayam..tp x leh mkn now sebab diet ma
2.ice cream...ni pun sama x leh makan gak...
3.bihun soup..

Three things I would like to do:
1.blogging
2.gaming
3.watching movies, tv, or drama

Three things I am looking forward to:
1.vacation
2.shopping
3.hangout with geng lepak..sapa lgi...

Three friends I think will respond:
1.haniko
2.dyne
3.faisal

p/s: sorry lah lambat pula nk jawab tag ni...save lama dah...

cerita pasal off...

hehe..cerita pasal off lagi...nak bagitau..arini me sangat2 gumbira n happy..

nak tau sebabnya kenapa..sebab keja x berapa hangat sangat arini..member² yang cuti pun dah balik mai kat off ni...leganya rasa...n me berasa seperti berada di awangan...hehe..sempat lagi curi tulang...hehe...

tapi still balik lewat gak sebab 5pm till 5.30pm ada discussion ngan boss...pasal ISO documentation...

esok nak p keja awai n balik awai no matter what.....tapi hopefully esok keja x berapa hangat jugak..hehe..

Tuesday, May 19, 2009

penat...penat...penat...

fuh...penat giler arini...rasa mata nak terkeluar pun ada ni...

keja banyak kat off arini..sebabnya kena cover keja kawan2..ada yang cuti n ada yg mc...huhu....x terkejar rasanya...ada rasa nak muntah hijau pun ada...sebab dok ngadap pc tu...sampai nak curi tulang pun x sempat arini...onlilne kat meebo pun dah pukul 6pm...p keja awai arini tapi balik dah almost pukul 7pm...huhu

harap2 esok leh lah balik awai sikit...n x banyak keja..n leh curi tulang...hehe...main banyak ni...

Monday, May 18, 2009

Selamat Hari Guru...

rasanya belum terlambat lagi kan nak wish Selamat Hari Guru...untuk semua cikgu², guru², prof...yang mengajar ku dari tadika, primary school, secondary school, college.....nama² cikgu ada yang x ingat dah...yang ingat pun rasanya sikit ja kot (antaranya pn siti rashitah, pn hanita, pn taomah, en.dahlan, miss eng, ..habis lupa dah...walaupun x ingat nama tapi semua kenangan masa school masih ingatan...)..yalah dah 11 tahun habis sekolah ma...me antara pelajar yang agak baik gak dulu..hehe...

apa² pun jasa cikgu² semua xkan ku lupakan...kalu x kerena cikgu² semua manakan dapat kami jadi budak bijak pandai kan....terima kasih cikgu...

wat semua cikgu² yang ku kenali...ceh wah...x kiranya kwn off dulu yang jadi cikgu cikgi now...cousin² ku...serta semua cigu kat Malaysia ni...selamat hari guru...didik lah semua anak² Malaysia...jadi satu bangsa yang dihormati serta disanjungi kelak...wah penuh poyo sekali ayat tu...x kisah lah janji semua cikgu² happy ngan statement aku....:p

Sunday, May 17, 2009

friday lunch....

cerita di hari jumaat...bila mai ja friday...pasti struggle nak p lunch...sebabnya kat area sini kedai makan yang paling banyak ialah...fast food...antara nya mc'd..kfc. pizza hut, secret resipi...nak makan kat old town..eemm dah agak jemu last² makan kat pizza hut...sebab dah lama x makan...n ada lunch set..murah...hehe..

sebab me on diet...terpaksa sebab nak kurus n kecilkan seten² part...maka ku makan salad ja...walhal orang lain baik punya dok makan spagetti lah, pizza lah...chicken wings...me hanya salad...dah cam kambing dah..tapi sebab kurus sanggup ku...redah ja..

sempat lagi nak bergambar walaupun meja penuh....tengok ni....


me n sis...sedapnya chicken wings tu...tiba² lapar lah pula...

dila n linda...pinggan salad depa penuh dah cam ais kacang...

walaupun ku makan salad ja...kenyang sangat..bill sis bayar dulu..balik off baru kira balik...yang kelakar nya this time...cashier tu p punch salad sampai 3...baru off baru sis perasan kat resit tu..
mula² tu we all ingat nak kira ja..by dividing into 4 ppls..tapi sis x nak sebab we all makan 2 salad ja..last² dila n sis p pizza hut balik...nasib dapat duit balik...

moral of da story..:untuk semua org..klu u all makan kat mana² restaurant..pls check ur bill 1st...before leaving...n make sure kita bayar untuk apa yang kita makan....


Saturday, May 16, 2009

Tagged...Black Diary

Tagged from Dyne...1st time sis ni tagged me...hehe thx yea sis coz sudi tagged me...tapi question tagged ni pangajang sangat sampai 50 q...eemm habis lah me nak kena perah otak nak jawab..

Be honest no matter what, then tag at least 10 friends.

01. Who was your last text from?
me geng lepak.....angah

02. Where was your default picture taken?
hehe..this picture was taken in front gurney plaza...rite after jumpa my hero...

03. Your relationship status?
bujang trang tang tang...

04. Have you ever lost a close friend?
yeap...banyak yang dah hilang x tau p mana...kalu ada pun wat² lost gakkk..

05. What is your current mood?
sleepy...mata like garfield already...lately suka tdq...hehe

06. How many siblings do you have?
3 including me...

07. Whats your brother(s)/sister(s) names?
sis...rohani aka hanie or haniko
bro...tajul amin aka boy

08. Where do you wish you were right now?
Netherlands...sebab watched movie last weekend....tgk bunga² tulip yg beratur chantek ja..

09. Have a crazy side?
of course lah ada...memang otak gila² pun...x kenal maka x chinta...hehe..klu x crazy freezy cepat nampak tua lah...

10. Ever had a near death experience?
so far...alhamdulillah...sihat n bertambah sihat kot..

11. Something you do a lot?
recently suka sgt main game bejewelled...hehe x kisah lah kat umah or working place (tu x b'maksud aku x wat keja...bila time aku nk hilang moody mood aku..

12. Angry at anyone?
x suka marah orang...tapi selalu orang marah aku adalah...kalu marah pun..cepat² aku maafkan org tu...sb aku pun bkn perfect...

13. What's stopping you from going for the person you like?
eemm..soalan cepu mas ni...sebabnya aku malu lah...kt leh minat kat org tu tp org tu blum pasti syok or suka kat kita...

14. When was the last time you cried?
21 hours ago...

15. Is there anyone you would do anything for?
yerp...sapa lg klu bukan my parents...i wish i could give them alots of love, happiness...

16. What you think about when you are falling asleep?
apa akan jadi seterusnya...am i still alive to continue this journey callled life....

17. Who was the last person you talked to on the phone?
me cousin...minta hutang...hehe

18. What is your favorite song?
Celine Dion - i love you n it's all coming back to me now..so far x pernah boring or bosan ngar lagu ni...leh ulang banyak kali pun boleh...

19. What are you doing right now?
at house..surf net, blogging, gaming...hehe...while waiting for bro n sis blk...

20. Who do you trust right now?
my parents...tapi paling rapat my mom..semua pun ngan dia..

21. Where did you get the shirt you are wearing?
eemm nak tau jugak k...pdi t..ni ja mampu takat ni..nk beli polo t...blum mampu lg..

22. Have you kissed someone in the past week?
so far..yg pernah aku kissed my parents...org lain blum pernah lg...

23. Who is your friend that lives closest to you?
kebanyakan kwn² dalam penang...so semua dekat lah..

24. Describe your life in one word?
eemm....kenali ku n kau akan tau....hehe..satgi ku ckp kau ingat ku poyo lebih....

25. Who are you thinking of right now?
fuh..terlalu ramai...semua org pun aku ingat...x yah specific kang ada yg terasa...or kecik hati

26. What should you be doing right now?
kat off....wat keja lah xkan lepak kot..tp sempat lg nk update blog..hehe curi tulang sat bukan sat tapi lama...

27. What are you listening to?
hindustan song....

28. Who was the last person who gave you
a hug?
my mom...tiap² ari usik dia sambil peluk dia..pastu pasti ku akan kena marah sb kacau dia..hehe

29. Who was the last person who yelled at you?
adalah...

30. Do you act differently around the person you like?
x pernah...wat biasa ja...tp mgkn sifat kemaluan tu mai...hehe

31. What is your natural hair color?
original mmg black...tp lately aku perasan ada yg berwarna perang...

32. Who was the last person to make you laugh?
geng² lepak...ada ja benda nk wat lawak...

33. Who was the last person to make you sad?
ada...

34. What do you hear?
me offmate (linda) cough...kecian dia sakit...

35. Is your hair curly or straight?
straight curly...

36. Has anyone ever called you "scrumptious" before?
i dun think so...

37. Do you have a best friend?
of course...Julyana...selalu kongsi suka duka ngan dia...same goes to her...hehe..

38. Held hands with the opposite sex in the past 3 days?
adik hafis...hehe (my mom m'gasuh dia...)

39. Do you use smiley faces on the computer?
always...senang nk describe my mood..x yah ku type banyak²...

40. Have you ever changed clothes in a vehicle?
hehehe...pernah

41. Are you happy with life right now?
alhamdulillah...happy sgt² n b'syukur ngan apa yg ku ada now...cuma nak tambah skt...

42. Are you currently jealous?
ahaha...jealous...??? kena ada sikit sifat ni..kalu x ada syok hidup ni...kalu jealous tu kan means kt syg..n care about that ppl...

43. What jewelery are you currently wearing?
ring, earning, necklace....

44. What were you doing on friday night?
klu x hangout ngan geng² lepak...ddk umah lah..syurga..cam² leh wat...

45. Have you ever had your heart broken?
yurp..banyak kali...n it's frustrated...

46. Have you ever broken someone's heart?
i dun think so...tp kalu ada..minta maaf ya..x maksud pun...

47. Is there anybody you're really disappointed in right now?
x ada kot...

48. What was the last reason you went to the doctor for?
hehe..malu nk cakap...hehe p jumpa last month masa ku jatuh tangga kat ss...n my eyes become like doreamon sb medicine allergy...akibatnya akan kena cucuk ngan doc....

49. How late did you stay up last night and why ?
1am...cit cat ngan mom smp x sedar....

50. Have you ever dated someone longer than a year?
yurp..paling lama 4 yrs...last² dia kawin ngan org lain...

Who would u like to tagged?
me sis (haniko)
haslinda (mama zhea)
i_sofia (mummy naufal)
faisal
julyana
hidayah
ainul (mama sofia)
dahlia
adriana (mama adrian)
ayu

n semua org yg mai melawat me blog...jawab ja k...

p/s:...legha...finally aku dh jawab semua...

Thursday, May 14, 2009

jom ambil gambar.....

arini big boss mai penang melawat kami semua..anak2 buah dia...hehe..tengok dari gambar yang boss we all tunjuk nampak muka ala2 serious...tu dalam gambar x jumpa lagi pun...


tengok sempat lagi nak ambil gambar...baik2 kang jatuh dari escalator kot ja nanti...

our PCM (product configuration management) team...dalam group photo ni ada banyak team...tengok lah...

cepat2...pn photographer dok tunggu dah tu..apa lah depa ni dok wat ni...yang hairan sekali...linda dok tunjuk apa tu...awat tangga tu retak k....:p alamak nampak habis humburger me...nasib jauh kalu dekat mau pengsan kot...hehe

terpaksa me edit gambar2 ni...sebab nampak signboard yang x menarik...


sungguh teratur sekali we all ni...dah cam gambar time2 school dolo2....hehe

esok seawai 9 am...nak jumpa big boss...getak habis lutut semua..tiba2 pula gemuruh me..hope everything goes well...hehe...

courtesy from: i_sofia aka mummy naufal...thx yea

Wednesday, May 13, 2009

cuti 3 ari...

punya lama me save entry ni as draft...baru hari ni sempat nak post...bz sikit lah..n malas nak wat watermark kat gambar²...ok² mai nak share apa activities sepanjang weekend n replacement holiday (holiday)....

jumaat

activities itself starts just after back from work on friday...me n me sis heading terus to cik pah house...yelah this weeks angah not coming back as well sebab nak exam ma...so tinggai kami 3 orang lagi...keluar off around 6 pm...nasib jalan nak p sungai ara x jam...leghaa..sampai umah cik pah..kasi salam n ketuk pintu punya lama..cik pah x jawab....call pun x jawab...eemm p mana pula cik pah ni..kancil baik punya parking..tapi orangnya mana...tunggu kat 10 to 15 mins..baru cik pah jawab...rupanya dok mandi...oo

masuk sat relax² then semua dah lapar...nak ambil dinner awai sikit...selalu mesti nak makan kat bangkok tomyam...we all terus ke sana...x ramai orang..order cepat²..while waiting for dishes to be serve...apa lagi ambik gambar lah...cam biasa..

antaranya:-

me with cik pah...

me sis...tapi awat dia senyum cam paksa ja..

ok minuman dah sampai.....jangan minum lagi sebab nak ambil gambar gak...

cantik combination warna kan...hehe limau ais for cik pah, sirap laici for me sis n fresh orange for me...

tapi mana makanan belum sampai lagi.....ahaha..ni dia..antara menu menjadi pilihan...nasi putih, tomyam ayam (memang kik tomyam dia..), telur dadar + bawang, kailan ikan masin serta ayam masak kunyit (sorry x sempat nak ambik gambar...sebab semua dok berebut....)

pas makan...we all terus ke batu feringgi..me sis nak cari dvd baru..on day way tu...alamak jalan jam da...eemmm cam² alternative we all find untuk sampai kat batu feringgi..mana x jam...kan sabtu wesak day..dah tu sure ada orang nak balik kampung time² tu...eemm...redah ja semua jalan...nasib kat penang ni p mana pun leh sampai destination kita nak tuju...mau kalu area mainlands sahih sesat merata...tup tup sampai bukit kayu hitam kot...

sampai kat batu feringgi pukul 9 pm camtu...jalan² dulu..cuci² mata...then baru leh p cari dvd....dah beli..terus hantar cik pah balik n relax² kejap kat umah dia...then balik umah...

sabtu

arini dah ari sabtu....awai² pagi my mom hp dah berbunyi...my aunty nak mai umah..eemmm..n at the same semua orang yang tengah tidor pun leh bangun...including me as well...selalu kalu weekend me kalu blum 11 or 12 mesti x bangun...hehe...sms cik pah cakap jumpa lewat sikit hari..sebab aunty nak mai..cik pah pun nak p umah aunty dia kat sungai dua..then ok lah..

today me agak rajin...roh rajin ma da....cuci toilet...hehe..selalu me lah orang yang selalu mom suruh basuh..mungkin bersih kot...apa lagi x reti² bawa keluar semua unwanted items from toilet...pastu baru leh sentai betui²....mak ai..agak² kotor...berpeluh² me...dah cam p jogging pun ada....at kitchen...mom macam biasa lah sibuk memasak..tambah² weekend semua orang lepak kat umah untuk breakfast...

around pukul 2pm...aunty dah sampai...ni adik kepada my mom..my cousin siap bawa tunang dia mai tu..duduk kejap then kasi dia orang makan lunch..pastu mula lah granmother n granfather stories....cam²..tahu my aunty cakap apa kat me...awat nampak x kurus² pun...adoi!!! sedihnya...nak wat camna hati senang mak pak kasi makan ma...dia orang lepak kat umah me sampai pukul 3.30 pm camtu..then nak p umah my cousin..so my sis lah kena tunjukkan jalan kat depa...

kluar ngan cik pah around 4.30pm...cik pah mai kat bawah umah...park kancil n we all naik myvi my sis...today actitivies nak p tawaf kat queensbay mall...at the same time me nak belikan belated birthday present for my sis...aritu dah tanya dia nak apa...dia nak perfume from body shop...apa lagi..jom p cari...duduk dalam shop tu dalam 1/2 jam camtu..me sis x leh decide lagi adoi...kepala pening...x apa jom jalan² dulu satgi mai lain...kan ahad ari ibu...sibuk lah kat queensbay..cam² acara ada...terserempak ngan azren n wife dia (fieza)..kawan² Moto...cam biasa kedai yang wajid dilawat bila kat queensbay antaranya...padini, brand outlet, fos....apa lagi ah..after dah jalan² mai balik kat body shop..me sis still x leh wat decision...memang failed..sementara tunggu apa lagi..me suruh promoter girl tu make up me..hehe suka make up² ni...

masa nak balik tu singgah hospital pantai mutiara nak order flower untuk mother's day...selalu order kat sini..agak murah n nice bouque dia..kalu me order selalu dapat yang special sikit..hehe best kan..

sebab dah jalan banyak sangat...perut terasa lapar..mula² tu nak makan sunny char keow teow kat tokong ular..tapi x ada parking ah pula...eemmm terus heading to makbul nasi kandar jalan tengah...lepak kat sana around 1 jam..cit cat pasal angah...bukan apa dok ingat lah...cik pah cakap dia puasa..ingat mula² tu nak kacau...jam dah pukul 9 pm dah...tunggu lagi semua nak balik dah sebab nak tengok konsert af...nasib konsert this week best...i like akim nanyi lagu i'm yours...hehe best giler...habis konsert layan drama kat tv3 pula...sampai pukul 12...tapi me x ngantuk lagi..apa nak wat ah rasanya..basuh baju lah...bertimbun stok nak basuh...while waiting anak dara jepun siap basuh...me prepare handmade mother's day card to my mom...special tau x ada juai kat mana² k...tahu me prepare card ni kat mana...dalam kitchen...hehe fav pot my mom...hehe kan dia suka habiskan masa dalam dapur lama²...pukul 2.30am my father bangun nak p toilet..tengok apa me dok wat dalam dapur...baguih punya dok lukis..father tanya me dok masak apa malam²...amboi!! tahu lah...me agak jarang masuk dapur untuk masak...hehe tapi xkan tengah malam buta kot...pada² lah father...tidur dah almost 4am tau...jom p tidor...esok pagi kena bangun awai lagi...

ahad

seawai pagi dah bangun texted my friend...sebab today ada reunion kecil²an...ngan budak² college olympia...x ramai pun just 3 of us...hehe..janji nak jumpa pukul 11am kat gurney..sebab me x ada official car...suruh ja member mai ambik...hehe time dah siap² tu hujan turun ngan lebat sekali...my friend siap cakap amboi!! nak mai jumpa hgpa ja hujan punya lebat...my friend (shan) texted me cakap dia on da way...dalam 10.30 or 10.45am camtu sampai..at the same time sempat lagi cakap karipap jangan lupa..dia taste my mom karipap masa time college dolo²...kalu x silap masa p picnic kot...sejak dari tu suruh me bawa karipap..jumpa dia bukan nak tanya kabar terus minta mana karipap...ishh ishh!!!..budak ni..on da way tu..florist call cakap nak deliver bouque..padahal dekat ja pantai hospital ngan umah me..tu pun dia orang x tau....eemmm me gak lah kena kasi direction...landmarks yang paling dekat "vistana hotel"...hehe...nasib dia tau..kalu x payah untuk me nak xplain...

call another friend (nirmala) tanya dia kat mana...sampai kat gurney..we all terus naik parking kat atas tu..tapi si nirmala ni orang suruh mai parking kat atas dia p parking kat basement...eemm..masa tu si shan ni sempat dok layan karipap sampai 3 biji...suruh nirmala tunggu kat watson..jangan dok jalan p mana²...tunggu sampai kami mai...dah lama x jumpa depa ni...almost 7 years tau..after graduate...shan blanja makan kek secret resipi...pastu we all heading to Palace of India kat area tanjung bungah...makan ala² indian style...shan yang blanja gak..sedap gak lah..masa tulah dok ingat balik memori college..cerita pasal kawan² lama...rindu gila college time...best gila..ponteng class...wat nakai dalam lab..cam² lagi lah...sembang punya sembang..x sedar jam passing very fast kejap ja dah pukul 3.30pm...masa nak balik tu...apa lagi photo session lah..kenangan after 7 years..pas ni nak jumpa lagi after 7 years lagi k..?????..masa tu sure masing² dah branak pinak dah..hehe ni gambar nya..ada banyak tapi malas nak share..tengok 1 ni cukup lah...rapat gak lah ngan depa ni...tau sebab apa... me the only one malay girl dalam class dulu tau...

dah siap ambik gambar...then nirmala ajak p umah dia..(umah baru) kat area sana gak..cantik gak umah dia walaupun apartment...i like...sebab nice view leh nampak swimming pool..lepak kat umah dia sampai pukul 4pm..then shan hantar me balik lah...


masa nak balik tu me sis asyik call ja tanya kat mana...yelah arini kan mother's day..nak bawa mom p jalan2 serta makan2..sampai umah dah pukul 5pm...mom baru nak solat asar..k tunggu kejap masa tu sempat lah belek bouque tu..lawa gak...siap ngan belon n cute butterfly...then call father tanya kat mana n ajak sekali cakap nak p makan2...tapi bro n father x mau ikut..siap leh cakap x apa lah u guys just go ahead dia nak rehat kat umah ja...eemm..sejak bila pula ni...x apa lah nampaknya masa father's day kena bawa father pula kiranya...hehehe..
ni lah bouque tu...

ni pula kad nya...hehe naik bukit pula tulisan me...yang penting keikhlasan..

gerak dari umah dah pukul 5.30...tapi bukan p makan dulu..tapi p beli barang dulu...mom nak beli barang sikit..pastu baru we all g makan...guess kat mana..????coba teka...makan dimana...makan apa..????...mana lagi secret resipi bayan baru..dekat ngan off...masuk ja kat restaurant tu..nampak lah ada family ni bawa mom dia orang makan...best nya..samalah kami pun..me sis tanya kat waitress tu..this year x k apa2 special token for mother's day..eenmmm x ada lah...cam last year ada...mom2 semua dapat ice cream tau...

ok..nak makan apa yeah...we all order chicken chop (black papper) for mom + apple juice (me too) chicken golden blue for me n sis (sis order watermelon juice)...

yum yum...sedapnya...

sementara tunggu makanan...ambil gambar lah....

me n mom..

sis n mom...

amacam..sama x muka kami tiga orang..

masa tengah rancak berbual n makan...hehe..ojah n din passed by through secret...dia orang nampak we all kat dalam tu..dia orang masuk datang jumpa mom...hehe..anak ojah n din..sebiji muka din...hehe n comei tooo..

kiranya today had become ladies day for 3 of us...hehe...tapi kalu bro n father join skali sure lagi sempoi kan...balik umah dah pukul 8pm..rest kejap sebab pukul 8.30pm nak kluar ngan cik pah teman dia makan dinner...kecian kat dia..dia nak makan sunny char keow teow kat bukit gedung...after makan..we all balik lah sebab esok masih ada lagi benda nak wat...

monday

arini ari cuti replacement...sebab nya we all at Moto (normal) keja 5 days/per week...then kalu any public holiday falls on sat or sun..then monday akan jadi replacement holiday lah..

today ada banyak urusan..sis nak p kwsf..nak update address...n celcom..pastu nak lunch ngan cik pah...ingat nak layan nasi tomato..tapi dah lewat lah by the time sampai...for sure dah habis...eemmm nampaknya x ada rezeki lah..pastu we all heading to pragin mall sebab sis nak hantar hp dia...kat Moto service centre..pastu lapar lah...apa lagi...makan kat mc'd...lunch set still ada lagi...sampai pukul 3...hehe...pas makan..terus ke gurney...jalan2...masa nak balik tu ikut jelutong xpress way..alamak jam teruk..ingat kan sempat elak tapi x leh...eemm x sukanya camna lah org2 yang keja area town ni faced this jam everyday pulak tu...kalu me sure mau ngamuk kot nanti...

hantar cik pah balik...n lepak kejap kat umah dia...sampai pukul 8pm..pastu balik lah...esok kan nak keja..dok wat2 relax mana2 pula...ingat ari cuti lagi k....

so far tu ja lah...sorry ah lambat nak post..bukan apa bz sikit lah kat off..sorry ah kalu panjang..n make u guys bored..tapi x kisah lah janji me nak share jugak...

Monday, May 11, 2009

Selamat Hari Ibu.....

Selamat Hari Ibu....sayang mak..kau lah ratu hatiku

quote: "Mother love is the fuel that enables a normal human being to do the impossible."-Marion C. Garretty

Friday, May 8, 2009

cerita di pagi jumaat....

pagi tadi cam selalu pas mandi sure akan buka channel 708 (astro..direct to channel 8)...hehe ngar hot fm...topic pagi ni yang am krew wat ialah ibuku no 1...satu topic yang menarik lagi tertarik...masing² sibuk lah hantar sms serta call kat studio cam setiap pagi...ada satu girl ni dia call kat studio, cakap dia ada 2 orang mak..satu mak kandung n satu lagi mak tiri dia...wah!! tapi 2 orang mak ni memang baik x pernah gaduh or x pernah beza² kan anak² dia orang...dah nama ibu, mama, amma, umi, mak....xkan dia nak bezakan kasih sayang dia antara anak² dia..semua pada pandangan mata dia anak² semua dia sayang x ada yang kurang n x ada yang lebih...back to this girl...cerita punya cerita...last² farah n faisal offer this girl suruh bawa 2 orang mak dia mai kat mini jam (sorry ah kalu x betui..x ingat)...mai jumpa farah n faisal sebab dia orang nak kasi hadiah untuk hari ibu this coming sunday...

pastu farah tanya faisal apa yang dia tau pasai mak dia.....hehe..belum tentu satu anak tahu apa kegemaran mak dia...n yang pasti satu mak tahu apa yang anak² dia gemar serta perlukan...farah tanya faisal...namakan sekolah rendah mak faisal...masa tu faisal x ingat nama sekolah tu..n dia dok gelentong lah jawapan tu...hehe at the same time farah siap call mak faisal..tanya...pastu farah tanya apa size kasut mak faisal...faisal x sure samada 6 or 7...jawapan dari mak faisal size 7...then farah tanya mak faisal...pernah x faisal belikan kasut kat makcik...tahu apa jawapan mak faisal....x pernah tapi faisal selalu kasi duit sebabnya faisal takut apa yang dia belikan nanti mak x suka...hehe..

now turn faisal balas dendam kat farah...faisal lagi bijak this time...sebab dia siap pakat ngan mak n ayah farah...mak farah (pn faridah) masuk studio hotfm...di pagi hari...hehe masa tu farah gelak besar n sampai nak nangis pun ada...kalu ngar radio sure x leh tengok reaksi wajah farah..tapi tengok kat tv..me pun gelak..sebab tadi dia dok seronok sakat orang now turn dia kena...hehe pastu faisal tanya mak farah...apa kah niat aunty nak suruh farah wat kan untuk hari ibu ni...mak farah cakap si farah ni suka nyanyi kat umah n dia nak suruh farah nanyi lagu oh ibu..nyanyian kumpulan exist...untuk mak dia..mak farah cakap sebab suara farah ala² suara lelaki..bila nyanyi...tapi lirik nya dia ubah suai oleh faisal...tapi diiringi petikan gitar oleh faisal lagu oh ibu...masa me ngar tu memang nak nangis n dah nangis pun....

dah habis lagu tu dia orang pasang pula lagu original oh ibu nyanyi mamat exist....adoi!!! mau x teriak me ni...bertakung air mata...tapi control sebab me sis dalam kereta..hehe..memang sedih sangat..masa tu baru dok teringat bertapa besarnya pengorbanan ibu pada anak² nya...tapi anak² dia bila dah besar ada yang lupa diri...tapi syukur alhamdulillah...me ok lagi still hormat serta gurau senda ngan mak...sayang mak...

untuk semua pembaca² blog me..kalu ada..ambil n hayati lirik ni...n call ibu anda cakap mak, ibu, mama, amma, umi...saya sayang mak....

Oh! ibu
Kau disiram bayu pagi
Kehilangan terasa kini
Dan kesepian

Dan aku
Bagai purnama gerhana
Di ibarat lautan kering
Tiada tempat ku layarkan

Hasratku ini
Masih belum sempat
Kubuktikannya kepadamu
Ibu tersayang
Kucurahkan rasa hati

Ku tatapi potret mu berulang kali
Ku renungkan kalimah yang diberi

Tuhan Yang Esa
Ampuni dosa ibu
Tempatkan mereka
Di antara kasih kekasihMu

Oh! ibu
Kau kasih sejati
Kutaburkan doa
Untukmu ibu

Ampunilah dosaku
Sejak ku dilahirkan
Hingga akhir hayatmu

Saat ini
Kuteruskan hidup
Tanpa bersamamu ibu

Ibu...

moral of the story:...me bukan nak jiwang karat ah..tapi tengok kat tv serta baca kat magazine..ramai anak² pinggirkan ibu n bapa mereka bila dah berjaya...sampai ada yang x mengaku mak bapa dia orang....ingatlah!!! kasihi mereka serta sayangi mereka pabila mereka masih lagi disisi kita..pabila mereka sudah tiada pasti anda akan kerugian besar...sebabnya xkan ada lagi kasih sayang mereka, nasihat mereka, tunjuk ajar mereka..serta mana tau kita x sempat nak minta ampun...kan...renung² kan..n selamat beramal....

Thursday, May 7, 2009

May.....

cam biasa setiap bulan mesti ada ja hari² special untuk sapa² yang me kenai dalam dunia ni....

so for this month, any special occasion..?? jawapannya...mestilah ada

1-May-2009....labor day (ari untuk hora horey relax² n bangun lewat...nak tau pasal apa...sebabnya ari cuti untuk semua pekerja yang makan gaji cam me ni lah)..i like !! sebab 1-May falls on friday...lagi semangat nak lah..cuti 3 ari

5-May-2009....ari kematian nenek me (belah me father...this year dah 11 yrs..masih ingat lagi masa nenek me meninggal tu..exam week kat sekolah..balik² rumah tengok awat sunyi ja...minta kunci kat umah jiran..me jiran cakap nenek meninggal...terkejut n terus nangis time tu..mana x nya ari ahad baru nenek mai umah ngan aunty n uncle..sihat ja..nenek me ni agak garang sikit..kalu anak dara x reti wat keja umah sahih kena marah ngan dia....hehe..tapi dia memang best...sebab kalu anak cucu dia balik kampung sure ada ja benda dia nak masak n hidang untuk semua orang makan...tambah² time raya...mau kecoh satu umah ngan sanak saudara....)

8-May-2009...kalu x silap birthday cousin me..nama annisah...

9-May-2009...public holiday...(wesak day)

10-May-2009...kalu pandai teka ari apa....hari ibu..untuk semua ibu², mak, mama, ibu, umi, amma, etc...tapi bagi me tiap² ari pun hari ibu..mana xnya me selalu peluk² me mom, usik², kekadang mau kena marah pun ada...hehehe...so jangan lupa sayangi ibu² anda...jangan tunggu sampai ari ibu ja nak wat ibu² kita happy...tiap² hari pun boleh...

11-May-2009...replacement holiday (hanya untuk pekerja yang mana company depa gazard cam company me...iaitu helloMoto..tapi bukan semua pekerja ah..hanya untuk sapa yang keja normal shift or office staff)...syok ni..leh me p melepak² ni...n ari exam start untuk angah...jawab elok² tau doctor...kasi result yang gempak...

rasanya ni ja kot occassion² nya...so far

kalu ada lagi pandai² lah me m'gupdate entry ni lagi...in future..

Wednesday, May 6, 2009

niece baru...

1-May-2009...ari jumaat, kawan baik me (Siti Sofiah Hj Shariff)..selamat melahirkan baby ke-2 dia..maksudnya me dapat anak buah baru lah...hehe bangga n syok....baby girl pula tu..pasni leh masuk geng² kawan mama dia ah...hehe..

ni lah gambar baby anak kawan me tu...nama baby Wan Nurul Asyiqin...sedapnya nama..pasni leh lah panggil dia iqin..hehehe..tengok gambar pun dah geram..banyakkan kalu tengok in real..mau me cubit sikit...hehe

x sempat nak p melawat lagi..nanti weekend ni kot nak p ngan member²....


apa² pun tahniah!!! wat mama n abah baby iqin serta adik solihin atas kehadiran orang baru....

courtesy from: lyana..(adik sofea)..thx adik

Award from Faisal.....

I got this awards from Faisal...1st thanks sebab sudi bagi awards ni tapi sorry sangat² sebab takes long time sangat nak post kat blog sendiri....

ni lah award² nya...n me nak kasi kat semua kawan² yang lain...

pada semua kawan² ...jangan lupa nak ambil awards ni tau...wat² x besa pula :p




antara orang² nak me nak kasi awards ni..:-
1. me sis (haniko)
2. mama zhea (haslinda)
3. mummy naufal (i_sofia)
4. julyana
5. mama sofia (ainul)
6. dahlia
7. dyne
8. syazwan
9. kak wani
10. adriana
11. ayu
12. ummuabdullahsyaakir

Monday, May 4, 2009

Tag...

Soalannya:-

1.If you can be an animal, what will u be?
Butterfly..coz i'm so passionate about beauty..hehe tapi me x lah cantik pun..

2.If you robbed a bank, what do you want to do with the money?
so far x pernah pun terfikir lagi...kalu nak p curi pun xkan nak guna duit tu...x halal

3.If you can teleport yourself anywhere in the world, where do you want to be? why?
1st me nak p makkah...sebab tempat tu tenang kan...2nd me nak p disneyland...selalu tengok dalam tv ja..nak jugak jumpa all the princesess..

4.If you know that you are dying, what is the last meal that you want? why?
apa ah..kalu leh nak try steak..x pernah pun makan...sebab x reti nak order..hehe

5.If you can only kill one person in this world, who is the person? why?Hmmm?
alamak...x ada kot nak bunuh sapa2 lagi...wat masa ni..

6.If you can choose either to have more than 24 hours a day or can live more than 100 years, what is your choice? why?
24 hours...cukup lah x yah 100 years satgi mati kat tengah jalan kot nanti..dalam 24 hours ni me nak lepak ngan semua orang2 tersayang...spend time together wat activities bersama2..

7.If you can date celebrities, who is that person? why?
Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor..hero pujaan lah..dia kan handsome n talented, gifted, briliant person n orang Malaysia yang 1st smp kat iss tu..hehe

8.If you can only have 1 thing in this world, what should that be? Why?
duit kot..sebab without it u can't buy anything...

9.If you have the opportunity to tag 7 of your friends, who are they? why?

1-me sis--orang yang selalu aku tumpang kereta masa mai n balik kerja..serta org yang share satu bilik ngan ku..n orang yg selalu gaduh2 kecil ngan me..sekejap gaduh sekejap baik..

2-faisal--dia ni me kenai time kat ict dulu..tahu x apa 1st impression dia kat me..dia leh categorize me sombong..x betui tu

3-julyana--my best buddy masa sek men..satu class, satu geng till now..hopefully forever

4-dyne--me sis collegemate..kenai ngan girl ni masa dia org mai cuti2 kat penang..dia memang best..baru sekali kenai dah rapat..

5-adriana--mummy kepada adrian...cubemate me masa kat off..dulu2 lah..now dia dh keja tmpt lain..dia mmg best..lovely girl

6-ainul--kawan2 kat Moto...selalu comment kat facebook dia tapi x pernah jumpa in real

7-dahlia--wife kepada ridzuan..sorang yg comei..i like

8-hidayah--adik kepada faisal..masa kat ict me selalu gak gayut phone ngan dia...hehe

ooppss orang suruh tag 7 org..me tag 8 org...terlebih sudah...blasah ja..janji nak suruh semua orang jawb...

Saturday, May 2, 2009

Tag Wallpaper

Tag dari mama zhea aka haslinda...thanks yea mermon tua...hehe sebab sudi selalu m'getag kami ni...
tapi sorry sangat2 sebab cam lambat pula nak jawab tag kali ni...bukan apa..nak wat kat off x sempat n nak wat rumah lagi lah...roh kemalasan sometimes mai...
lagipun wallpaper kat off guna wallpaper Moto tu yang agak2 payah nak jawab tu..kat umah baru guna own pic..kat bawah ni wallpaper dari lappy kami yang dah agak setengah abad tu...
ok2 x yah cerita banyak2...mai kita jawab ja tag ni...

apa arahannya:-

anda perlu printscreen wallpaper anda yang tengah anda guna sekarang:



bagitau naper anda suka wallpaper anda?

pasai apa ah...pasai satu family me ada dalam ni..selalunya mesti ada yang miss....this pic was taken on last 17-march...masa birthday me father...n 1st time guna tripod pas beli camera dah 2 tahun...hehe nampak x betapa happy, syok, ceria, gumbira...serta ada yang control senyuman depa..hehe

lagi satu bukan selalu dapat ambil family potrait ni...bila2 sekali baru leh..bila semua on mood nak ambil gambar...yang best lagi tengok kami pandai ja beratur ikut sapa kecil, rendah n besar..hahaha...setiap kali tengok gambar ni mesti rasa happy n nak gelak pun ada...

kalu nak boh gambar ni kat pc kat off sure satgi ada yang mai kepocinu punya...baik letak kat lappy kat umah...sapa pun x ada nak kepocinu....

Sape yang kena tag seterusnya?

kat sapa nak bagi kali ni....cam biasa lah kawan2 blog me antaranya:-

~me sis (haniko)

~faisal

~julyana

~diane

~ainul

~adriana

~dahlia

~hidayah

~saupix

n pada sapa2 yang singgah kat sini...kalu u guys sudi jawab tau....x kisah

Friday, May 1, 2009

Sorry......

Nak minta maaf kepada sapa2 yang me'tagged me...bukannya apa x sempat pula nak jawab tagged you all...this week cam bsy ja kat off...tapi sempat gak nak surf net n chatting...tapi x sempat nak update pun sama..

insyaallah me akan jawab tagged you all n update me site as well masa cuti 3 hari ni...lagipun cam x ada activity ja cuti ni...cam arini pun duduk kat umah n terperuk dalam bilik sambil tengok tv n main games serta surf net....agak2 bosan pun ada gak...tapi nak wat camna geng2 lepak balik kampung whereby kawan2 lain cam senyap n sunyi ja...