Monday, February 23, 2009

Balik Perlis...

aha ha....ni sambungan dari journey me from Penang to Perlis...after dah fetch linda from technoplex, we heading to express ways sebab nak naik jambatan..cam biasa bila friday jam teruk...tension pun dah ni...bayangkan pukul 5.30pm till 6.15pm still x naik jambatan lagi...nasib naik kereta angah n angah yang drive...bila pandai selit cepat sikit naik jambatan...bila dah sampai area seberang perai jam gak tapi x lah chronical narnia..jam biasa ja...

then we all berhenti rehat n makan kat RnR Gurun...tau apa we all makan..hehe KFC...wow sedapnya..dalam 30 to 45 mins lah we all kat sana...tu pun dah pukul 7.30pm tau..settle everything..journey harus diteruskan...dalam pukul 9 pm we all reached umah angah..kat area seriap...tinggal ibu sorang ja kat umah..nabila pula kat umah mama...rehat sekejap...we all make a move to umah mama x tau pula area mana...hehe x familiar sangat...u all know something...baru 1st p umah dia orang...dia orang memang ramah gila...siap cium lagi bila we all nak balik..tambah nenek angah..x nak lepaskan tangan aku...balik umah sembang2..tengok tv n main ngan nabila..n tidur...
next morning (sabtu)...bangun awal gak..hehe angah start motor adik mat...then p beli sarapan pagi..roti canai untuk we all n nasi kandar untuk ibu...dah makan semua iron baju then mandi...sebabnya nak kluar p padang besar...x sah kalu x p sana bila dah sampai kat Perlis tu...we all keluar dari umah around 10.30am...singgah kat stesen minyak Petronas..isi minyak n my sis beli air n some sweets...n apa lagi...nak p padang besar lah...on da way tu sempat ambil gambar sebab nak boh dalam blog ni..hehe

linda..nabila..me..ni masa dalam kereta on da way to padang besar

me with nabila..

masa dulu me p x ada pula benda alah ni...ni baru wat kot..
masa kat padang besar, me x beli banyak barang2..sebab x plan pun nak p sana..hehe tapi apa yang aku beli cam kekacang lah..like gajus, phitacio (betui x ejaan)..,asam..tu ja kot..we all spend about 1 to 1.2 hours kat sana..on da way nak balik tu cam biasa x sah kalu x beli pulut ayam...peh sedapnya...kita kat sini mana nak dapat menu camni kan..hanya kat sana ja ada menu2 pelik2 camni...menu pulut ayam ni..mesti kena ada pulut ah..then ayam goreng, bawang goreng untuk tabur atas pulut n cili...sedapnya...we all beli bungkus..nak makan kat sana payah sikit rasanya..sebab ramai orang..makan kat umah nikmat sikit..
menu yang x leh dilepaskan bila singgah kat padang besar...pulut ayam
on dah way balik..angah tanya ada sapa2 nak makan nasi x..kita leh singgah kat kedai makan..n beli untuk ibu..tapi semua cakap x nak...ok kalu camtu kita beli cendol lah...petang satgi leh makan...cendol kat Perlis ni agak pelik sikit sebab ada jagung..tapi sedap gila...sejuk rasa pas jalan2 kat panas kan..
masa sampai kat umah..ibu baik punya dah masak untuk lunch n tengah makan...wah sedapnya..dalam ibu sakit tangan sempat lagi dok masak pula..antara menu...daging masak sambal, hati..limpah goreng, sayur kobis rebus, ikan kukus, sambal belacan, nasi putih, ayam goreng n yang paling best air lengkong..lama x minum tu..ibu suruh budak depan umah tolong belikan...patutlah masa angah tanya tu we all cakap x nak makan rupa-rupanya nak makan ibu masak..sambal daging memang sedap gila..me makan nasi ngan sambal tu ja...
then petang sikit..angah tanya ibu..mempelam ada x..leh..tengok ada banyak tapi now bukan musim harummanis..kalu musim dia..peh time tu semua mempelam manis n sedap isinya...kat umah angah ada banyak pokok mempelam...n ada sawah padi kat belakang umah tapi time we all back this time..x ada padi cuma tinggal hama ja...ni kat bawah ni gambar pokok mempelam depan umah angah...
nampak x buah mempelam yang dok gantung ala2 subang...hehe
depa ni dok kait sampai penuh satu bakul...dah macam nak bawa p jual pula...nampak gaya cam buah2 ni x masak lagi...kulit still hijau..kena peram nampaknya untuk dapatkan isi yang kuning...x apa ni leh wat cicah...
tengok...ghairah sangat depa dok kait sampai penuh satu bakul dah cam nak bawa p jual..

tengok si nabila ngan main Ben 10 yang beli kat padang besar..orang tanya nak apa..dia nak mainan..

dan satu lagi menu yang perlu kita dapatkan masa p Perlis ialah laksa kuala perlis...tapi kalu makan kat kedai tu sedap tau...x sama cam beli bungkus bawa balik...dahsyat kan...ni angah beli masa dia keluar beli barang untuk ibu...we all pun bila selalu nak balik Penang sure akan beli bungkus sebab nak kasi parents we all makan...

sedapnya...decoration dia..peh menarik minat nak makan..hehe ni me ambil kat umah me masa me nak makan..sebabnya masa kat umah ibu xdan nak ambil pics..

tu ja cerita me masa kat Perlis...nanti nak balik lagi kot..tapi x tau bila pula..agaknya...this time bila balik nak singgah Pulau Langkawi..nak p jalan2 n shopping...n mayb x yah tidur kat sana sebab dekat ja kan...

2 comments:

Haslinda said...

wahhh...lapaq laksa kola la..sedap laksa beras kan..balik kpg ni hrus p cari sebakoi baru puas makan

nooRjan said...

em tua..ni hgpa nak balik kmpg kan..p lah cari laksa...lapar laksa tiba2...hehe...