Thursday, April 9, 2009

majlis pertunangan me cousin..

mai sini me nak kongsikan family event yang berlangsung last weekend...

saturday...ada kenduri doa selamat after solat isyak..kat umah me cousin..me n family keluar dari umah after solat maghrib..umah dia kat sungai nibong ja...so x yah lah rush kan..lagipun the whole day raining ja..sampai kat sana semua family members dah ada kecuali me paklong...aunty2 semua sibuk kat dapur preparing dishes untuk para tetamu yang hadir...menu nya roti jala (dibuat oleh me mom), roti bengali (ntah napa orang panggil orang bengali padahal bukannya bengali yg jual..pelik kan ni lah me ngar dari kecil sampai now..), ada kari ayam, kuih muih serta air teh-o...sebaik saja selesai solat isyak..orang2 surau dah sampai...dalam pukul 10.15 or 10.30pm camtu...baru lah we all saudara mara makan malam...nasib menu yang ringan..sembang2 dah pukul 11.30pm camtu kot me family balik umah....before balik tu me mom tanya kat me cousin bila nak ambil hantaran..whether malam ni or esok pagi..me cousin cakap satgi kami mai umah ambil...bukannya takut esok pagi tu kalut...dah sampai umah p hantar adik darwish 1st kat umah dia...dah lah kena naik tangga lagi...eeemmm..we all sampai kat umah dalam 15 mins camtu me cousin adik beradik semua dah mai...cepatnya depa..sembang2 tengok2 hantaran diorang..bagi me memang lawa n cantik...sweet gak purple color ni...me cousin siap suruh me sis cari ribbon nak pasang kat kereta..tu pun purple color amboi dah cam nak p akad nikah ja ni...after dia orang balik..me cari baju nak pakai esok sebab engagement me cousin...dah tema warna purple semua orang belah laki pakai purple color lah..apalagi...iron2 baju semua dalam pukul 2 camtu baru lah leh tidur..

sunday...me cousin Amran big day...his engagement day...seawal 7.30 pagi me dah bangun..cam biasa kalu weekend solat pagi terlepas lah kiranya...ghairah tidur ma...hehehe..me di suruh mandi awal sebab me kalu siap nak make up2 lagi sure take time..before mandi..me call supplier yang we all selalu tempah bunga kalu ada occasion...kedai dia kat Hospital Pantai..nasib baik dia buka sunday pun...tanya dia berapa dia charge satu ribbon nak pasang kat pintu kereta..dia cakap dalam rm1.50 satu...x leh kurang pula dah sebab dia nak campur dua warna purple n putih..ok lah x kisah lah janji dapat...order dalam 15..cakap kat dia dalam pukul 10.30am me p ambil kat kedai dia...me mom n father cakap x apa lah kita sponsor kat dia...bagusnya me parents ah baiknya depa..love u..semua orang dah siap..we all keluar umah around 10.15am..kena p awal sikit umah me cousin sebabnya nak susun buah dalam bakul n susun dulang n hantaran....serta nak p ambil ribbon..dalam kalut nak turun tangga dah sampai dalam kereta me sis terlupa pula me handphone sebabnya tengah charge battery habis..mula2 nak naik atas balik..me sis cakap x yah lah bukan ada orang nak cari pun...

sampai kat umah me cousin dia orang baru dok siap2...me cousin Amran baru siap mandi..dia pun nak ikut jugak p umah pihak perempuan...oklah sebab dia teringin nak p tengok bakal isteri dia...we all bawa dia sekali lah...me n me sis tolong susun n siapkan hantaran atas dulang (dulang n alas dulang sewa kat me friend mom..bagus ada orang yang kita kenai2 ni..leh dapat discount hehe)...ni lah hantaran dia..memang smart n lawa...cantik sangat...as per mentioned above semua gubahan disiap kan oleh me mom...

majlis bertunang berlangsung after solat zohor kiranya dalam pukul 2 pm camtu lah...me cousin dad cakap semua orang berkumpul kat umah me cousin dalam pukul 12 noon..n keluar dalam pukul 12.30 noon camtu..masih ada lagi aunty n uncle belum sampai...sempat lah ambil beberapa keping gambar...tengoklah kat bawah ni...

ni lah me cousin..Amran nama dia..

dah nampak cam pendekar mastan lah...hehehe
ooohh..td tradisional look ni pula modern look...hehehe

barisan orang2 kuat..hehehe from left abg azmir, abah me cousin, me father, me cousin, bapa rashid n atuk abu..dah cam nak nanyi lagu Negaraku pula depa ni berdiri tegak..

ni pula me cousin family...

adik beradik me cousin..

mula2 tu rancang nak keluar umah around 12.30noon..tapi sebab ada sesetengah aunty n uncle yang kalut sangat tepat pukul 12 noon dia orang semua dah turun bawah...me paklong x sampai lagi...eeemm...semua turun tunggu kat bawah...tepat pukul 12.30noon paklong sampai just on time..me paklong ni ah..bagus..ambil gambar dulu before semua naik kereta masing2..


mula2 tu dia orang ni semua nak naik feri..tapi sebab jauh n kena tunggu lama...we all decide naik jambatan..senang...n dekat sikit ngan rumah me cousin n we all semua x yah lah jemur kat panas...masing2 pasang dulu ribbon tu kat kereta....memang sweet ja nampak...bila atas penang bridge ada ja ribbon tu dah hilang hehehe..

tepat pukul 1.15pm camtu dah sampai kat belah seberang perai...semua lelaki p solat zohor dulu kat masjid bagan (kalu x silap lah)...then dalam 1.45pm camtu kluar lah dari sana sampai umah pengantin perempuan....pihak perempuan bertema kan warna maroon...we all disambut baik n disuruh makan tengahari dulu then pastu baru lah start majlis bertunang....dah time tu me terjumpa kawan sekolah me (Siti Aishah)...p mana mesti ada ja orang mesti kenai ni...dia terkejut tengok me n me terkejut tengok dia...hehe..dia siap mai salam peluk cium semua ni...me aunty semua dok tengok...me tanya dia wat apa kat sini..dia cakaplah pengantin perempuan tu cousin dia...elok sangat lah tu...me pula cakap pengantin lelaki tu pula me cousin....dahsyatnya...dah jadi saudara ah...dia siap tanya bila lagi turn me..awat lambat sangat...hehe nampak nya semua orang pun dok tunggu nasi minyak me ah..x apa me akan percepatkan...jom kita p makan kat kayu nasi kandar kat sana depa ada jual nasi minyak...hehehe

ni lah bakal isteri me cousin...nama dia kalu x silap Siti Fazilah..(sorry ah kalu salah me cousin)...belum kenai sepenuhnya..hehe

senyum sikit...

ni cincin pertunangan..


berlangsung lah majlis pertunangan....dah selamat dah..selamat jadi tunangan orang ya...

tu ja lah story sepanjang weekend lepas...weekend ni x tau lagi apa pula activities nya...geng2 lepak nak balik KL p melawat parent kak pah...kiranya me lepak ngan me sis lah kot...peace!!!

4 comments:

CAHAYA said...

nicenya. All in Purple!

nooRjan said...

cahaya:thx..mmg sweet ja kan..

Faisal Admar said...

cantiknya maroon! i loike!

nooRjan said...

faisal:amboi..maroon!berjiwa romantiknya...heheheh