Wednesday, January 20, 2010

lost....

al fatihah.....


sedih sangat wei...masuk tahun ni dah 3 tahun berturut-turut..kehilangan ahli keluarga...kebanyakannya from mom side...


cam 2008...my aunty yang paling kecik m'ninggal sebabkan derita psl cancer...memang agak tragik gak coz 1 week before tu time we all visit her in da hospital...still cakap2, siap suruh mom bawa dia p mandi coz nak solat...sempat gak solat atas katil..tapi yang ku cuma perasan her eyes..turning from white to yellow...bila time ku tanya arwah..dia cuma cakap doc ckp sb panas...masa tu memang kau dah tau ni mesti psl hepititis....then the following week tu...my aunt baring ja atas katil ja...memang sedih coz dia menderita ngan sakit ni for about 8 years..klu selalu time bulan posa sure ingat kat dia...coz dia pernah tinggal kat umah we all during posa time..sama² p solat terawih..ooohhh sedihnya...tp nak wat camna kan ALLAH maha mengetahui segalaNYA...kita sebagai hambaNYA just redha lah..

2009...my maklong..akak sulung mom..meninggal sb sakit jantung...secara mengejut...maklong ku ni selalu bila kita jumpa dia memang selalu nasihat suruh jaga parents elok²..tu ja selalu dia pesan...masa we all dapat berita maklong meninggal...time tu mom, me n miss haniko saja p jalan² kat giant....balik umah, my father suruh mom tenang kejap ada hal nk bgtau...pas ngar mom ku terus m'ngigil wei...terkejut sangat...

2010...last friday nite time balik dari jumpa geng lepak..dapat call cakap paklong meninggal...oooohh gooshh ni memang berita paling sedih coz we all baru ja jumpa arwah on last 26th dec...time kenduri arwah maklong...time tu arwah datang lewat time tu we all dah nak balik umah...tp sempat gak sembang²....arwah setiap leh tanya sapa ku...time tu agak terkejut...dia tanya awat kurus ni...dah cukup diet² semua...jangan kurus sgt...heheh..mesti kena kurus lah...tp time tu arwah memang nampak x brapa sihat...sakit kaki...time we all balik kampung aritu ziarah kan...tengok wajah arwah teringat arwah atuk coz muka dia orang almost da same...muka nampak berseri n bersinar....

kadang² ku terfikir gak...kehidupan ni adalah sangat sekejap kan...tiba² ja kita terasa kehilangan orang tersayang semua kan...ada kalanya rasa cam x cukup rapat or kenal dia orang..pas dia orang dah x ada baru lah kita sibuk² nak cakap pasal orang tu...time dia hidup x ada pula orang nak ambik tau kan...betul lah cakap orang bijak pandai kan...hidup mati ni semua di tangan ALLAH...kematian adalah pasti...kita yang terus hidup ni...kena redha ngan apa yang berlaku...n kena terus kan hidup ni..x kira camna pun..n iktibar yang paling penting try to change for better...k..sebabnya kita sendiri x tau bila k ari kita akan sampai...

nowadays ku selalu fikir pasal kematian ni...mungkin dah sampai time untuk berubah untuk benda yang baik kot...adakah semua yang disuruhi..ku mematuhi nya...n sometimes ku berfikir adakah kita ni dah cukup lengkap ngan ilmu amal agama yang secukupnya untuk bekalan d'kemudian ari...

bila memikir kan semua ni watkan diri ku sedih sangat...rasa cam x sempurna ja...banyak masa d'habiskan untuk dunia ja..untuk akhirat agak kurang pula...pernah jugak ada kawan² cakap...selalu time solat fardhu wat selalu solat sunat taubat...untuk minta keampunan atas segalanya...

time has come to change for better..still got opportunities...so go n grab it...

p/s:sorry ek cerita yang bukan² pula..hope u all x takut ngan apa yang ku tulis...cuma rasa saja nak share apa yang ku selalu rasa lately...


peace...!!

3 comments:

Faisal Admar said...

sedih sangat kan. hmm, mati sekejap, hidup lama. so, kena fikir apa lagi perkara berguna kita nak buat masa idup

nooRjan said...
This comment has been removed by the author.
nooRjan said...

faisal:yeap memang sedih...tp nak wat camna yang hidup pasti akan mati n tu pasti dlm kehidupan semua org..yeap dlm masa dok ada ni baik wat benda yg bguna utk life....do appreciate semua dsisi..especially parents...