Monday, March 23, 2009

jom p Bukit Bendera @ Penang Hill....!

last saturday masa we all keluar ngan geng lepak..me sis suggest nak p Bukit Bendera (Penang Hill)...we all pun decide ok ja...sebab dah x tau nak p jalan2 kat mana kan time weekend..

today is sunday..seawal 6.30am dah bangun tau..n mandi serta siap2..sebab nak dah janji nak jumpa ngan geng2 lepak pukul 7.30am..attire for today..free ware...ceh wah..serta sport shoes..sebabnya nak jalan2 kat atas bukit tu nanti kan..xkan nak pakai high heel kot...mau tau betapa sakitnya kaki nanti....

sebelum we all start our journey, we all singgah kat petrol stesen kat esso bukit jambul isi fuel dulu..n beli mineral water...serta asam..

sebab keluar awal pagi....we all decide nak makan breakfast kat mc'd....we all singgah kat area green lane mc'd...masa sampai tu dalam pukul 8.30am camtu x ramai orang pun dalam mc'd ni...we all kat mc'd about 1 hour..wah lamanya makan...hehehe sembang2...dah sampai kat Bukit Bendera (Penang Hill)...

mc'd green lane....satu-satunya mc'd drive thru kat penang ni...

me breakfast...sausage mc mauffin, hash brown n tea...

nasib x ramai orang awal2 pagi ni...lega..bila dah sampai kat round about Bukit Bendera....we all apa lagi ambil gambar lah..heheh tu satu kemestian kan..then beli ticket...harga ticket RM4 untuk pergi n balik...our train pukul 9.50am..time tu ramai pula budak2 uni..rasanya..time tu jugak lah nak p toilet semua..termiss lah train...tapi x apa nanti sure x ramai orang..n x yah nak berebut tempat nak duduk...hehehe

memang wajib ambil gambar round about ni kalu sampai kat sini...cantik ja area tu kan...kehijaun penuh...pagi2 pula tu...sejuk mata..

nampak x funicular railway train kat tengah tu...kecik ja size dia...hehe

dah nampak cam tunggu dah ni..hehe

sementara tunggu me sis p beli ticket..apa kata kita ambil gambar dulu time2 dok fresh kan..kalu nak ambil time dah turun satgi..sure nampak layu n letih ja semua..

ni lah latest me..

me n cik linda..

cik linda n angah...

me n me sis....sama x muka kami..

me sis n cik linda...

mana train ni...tunggu lama dah ni...x sabar n excited dah ni...eemmm...tapi cahaya matahari agak terik gak tu..

people get ready...our train is here...jangan tolak2..semua dapat naik

dalam train....sorry kepada sesiapa yang kena berdiri tu..hehe

pemandangan yang sempat dirakam masa time naik tu...x sangka ah dalam hutam pun ada pokok bunga..cantik warna dia..

sebelum sampai kat puncak bukit bendera kena tukar train kat stesen kat tengah...cam transit lah...masa tu x reti2 lagi kena berebut..hehe...time tu ada yang lari semua...masa transit stesen tu me, angah, cik linda n me sis x dapat tempat duduk..bukan apa kasi orang2 senior duduk lah kecian...hehehe

finally here we are....dah selamat sampai..

time sampai kat atas tu...agak panas sikit mana x nya dah pukul 10 lebih...tapi sejuk gak angin sepoi2 bahasa...nyaman ja rasa...tapi nasib x hujan...kami berada pada paras 701m dari paras laut...tingginya rasanya...

bila sampai kat atas tu ada binacular...kena masukkan syiling untuk tengok penang view...dari guna binacular tu baik ambil gambar terus kan..x yah susah2...tengok ni

tengok ni cantik kan...leh nampak tanah yang masih belum ditawan dari atas ni..hehe

paling penting dapat tengok penang bridge..tengok berapa panjang...fuh..memang cantik

kalu dah nampak apa yang ditulis tu tau lah where we are kan..

pada sesiapa nak panjat bukit..leh lah p try..

kat sana ada masjid, balai polis, hindu temple, gerai makan n hotel...we all sempat gak panjat satu bukit ni nak p kat masjid..kena naik tinggi kat tangga tu...lenguh habis kaki...hehe tapi best sebabnya bukan selalu leh mai kan...kat atas bukit tu leh lah nampak meriam x tahu lah tahun bila punya ni...rasanya zaman2 perang dolo2 kot..hehe

baca lah ni...

ni lah meriam yang me ceritakan tu..

masa dah turun n lalu kat gerai makan..nampak lah model train lama...ala2 kayu kayan..hehe

ni pula belalang yang diperbuat dari daun kelapa or palas...cam nampak real n diawet kan...hehe RM 1 ja satu ekor..angah ada beli satu untuk kasi kat cik linda..hehe

before turun bawah mesti lah kena ambil group photo dulu kan...tapi x bawa pula tripod..nak kasi orang tolong ambil kan takut gak..nasib ada one chinese boy passed by...we all dera dia sat suruh tolong ambil gambar...

alamak nampak gelap lah pula...sebab pantulan cahaya...

cari spot lain lah..yang lebih cantik n kurang cahaya....ni lah hasilnya...thx to our foreign visitor..x sempat nak kenal dengan depa...hehe memang spoting sebab sudi ambil gambar we all..hehe


oklah agak2 dah penat berjalan n masing dahaga..sebab panas sangat we all planned nak p cari cendol kat rock world...tempat orang jual barang2 purba...hehe kat stadium penang...n we planned nak turun now..next train was at 11.15am...

while waiting for train...eemmm mesti x leh duduk diam kan...apa lagi ambil lah gambar2 ni...tengok lah me malas nak type dah....picture will explain u everything rather than words...


ada orang pakai kasut baru..hehe kat tengah tu..hehe cuba teka sapa..

ok...our train dah sampai...jom cepat satgi kena berebut lagi kot...cuma cik linda n me sis ja dapat dulu..while me n angah...berdiri ja lah.. x apa...


syoknya depa dapat duduk ah....

kecian kat kami kena berdiri...x apa kita tunggu bila mai stesen transit sure kita leh duduk kan..hehe

tengok berapa cerunnya landasan dia....eeeerrr gerun nya..

masa ni ada 2 landasan...n leh nampak train yang naik serta turun...

ngan lebih rapat lagi..hehe

we all sampai kat bawah lebih kurang pukul 12 noon camtu lah...terus heading to rock world cam cerita kat atas...then ada yang lapar gak..ingat nak singgah p makan laksa kat gama...tapi tutup pula...teruskan destinasi p makan kat kedai ulam2 kat area bayan baru...sebab angah nak balik ipoh ari ahad tu jugak2...dia study kat medical college kat sana..so kena makan nasi lah kiranya..keciannya kat dia satgi lapar pula time dia nak balik tu...sampai umah dekat2 pukul 2 lebih kot...masing2 penat...me sis..tidur terus ...me pula sibuk main ngan adik darwish..hehe...tu ja lah cerita p jalan2...

nanti we all planned nak p jalan2 lagi pas ni dalam bulan May kot...tapi kena tunggu angah habis final exam dulu pas tu baru leh p...selagi dia x habis exam x leh p mana..dia kena baca buku..hehe kasi pandai...hehe

for more info pasal bukit bendera @ penang hill...check out this site:

http://www.malaysiaoutdoor.com/location/bukit-bendera/

bukan saja cerita pasal penang hill ada pasal tempat2 lain pun ada gak...peace!!!!

sorry ah sebab lambat nak post...bukan apa me agak malas nak type n nak upload gambar n x ada time...kat off bz skt lately..

4 comments:

Haslinda said...

mermontua,ada la satu lg McD drive thru kt sbrg jaya..wehehe

nooRjan said...

hehehe..tu ka midlands..ni kat penang hehe...:p

Haslinda said...

"mc'd green lane....satu-satunya mc'd drive thru kat penang ni..."

hehehe lain kali ckp la..satu2 nya mcd drive thru kt belah pulau..hehehheehehe..kt mainland penang pun kira penang tauuu..jom makan mc flury..hikhik

nooRjan said...

hehehe...nanti km tulis elok2 yea..betui lah lama dh x mkn mc flurry sejak2 bekas dia jadi kecik...laparnya