Saturday, May 24, 2014

NXT Lego Robotic....

assalamualaikum....

kalau tgk pada title dia mesti ada yang dh tahu kan apa benda tu...

NXT Lego Robotic ni..ialah salah satu programmable robotic yang mana kita kena pasang2 or gabung2 lego parts n we create or develop program using software dia n install in robot motor...so far programming dia agak mudah sb nya you don't have to write any coding...just drag n drop function dia...tp mesti kena ada IT skill gak sb kena ada loop semua utk memboleh kan robot tu perform task yang kita nak....

ini la my new activity yang aku ceritakan in my last post....jadi mentor...bertuah kan budak sekolah zaman sekarang....cam2 benda yang diperkenalkan utk depa maju kan diri...time zaman kita sekolah dulu mana la nak ada semua benda ni...harap kan baca buku ja la...klu nak pandai...

last year 2013...was my 1st year joining as mentor utk NXT lego robotic...masa tu time exhibition....mmg best sb nya ramai bdk2 skolah yang hadir n join utk try lego robotic... ini some of pics taken masa lego robotic exhibition...





bila tgk adik2 ni sedaya updaya nak pasang lego tu...sgt best...tp as mentor xkan nk tgk aja kan mesti la bg guidance n tolong....

video 

yang ni pula sesi mentor time kat sekolah...time ni kita build ball coaster...nampak simple kan...tp program dia agak mencabar sb kena set timing dia utk bola tu pusing satu landasan tu...walaupun dealing with naughty kids tp bila learning time mmg semangat...bila time x mau dengar ckp kita...mentor marah skt bkn apa...klu asyik dok main bila time nya nk belajar...





 
2014...kita start dengan new session with new student n new teacher....tahun ini agak different skt...sb x bagi bdk2 ni practice buat sample...terus build robot untuk competition...iaitu rocket launcher...teringat lagi masa 1st masuk session...terus cabar bdk2 ni utk build robot within 30mins...punya la excited depa...smp ada yang berebut..learning kan...sapa yang x mau usaha mesti kena tinggai jauh2 kan...sapa yang nak maju mesti sedaya upaya dia akan cuba...so far dh msk 3 kali lah untuk session tahun ni...competition bln Aug..hope sempat la nk build n coding program...as mentor mmg agak preasure sb cikgu akan bgantung kat kita...sb mentor yang akan suggest program apa n camna cara nak buat robot tu perform task dia...so wish me luck k...moga tahun ni dpt la dia org ni menang..hihi






dengan ada nya usaha camni...rasa nya masa depan dia org ni lebih bijak pandai la ya...bila build something n nak dia perform anything...baru la ppl will learn something...practice practice n practice to make it perfect...

hope my post ni akan inspired la school kids...utk lebih cebur kan diri dalam bidang technology...coz technology is growing within a seconds...

till we meet again...

peace...!!
 

No comments: